اینترنت شبکه بسیار بزرگی از کامپیوتر‌هایی است که در سراسر دنیا قرار دارند. وقتی دو سیستم کامپیوتری را به یکدیگر متصل و بین آن‌ها اطلاعات رد‌و‌بدل می‌کنیم، این دو سیستم با یکدیگر شبکه‌ای کوچک را تشکیل می‌دهند. در اینترنت، همه کامپیوترهای دنیا با کابل به یکدیگر متصل شده‌اند و آدرس مشخصی برای شناسایی و دسترسی دارند. وقتی گفته می‌شود که به اینترنت متصل شده‌اید، یعنی سیستم شما هم به این شبکه بزرگ ملحق شده است و با آدرسی مشخص در اینترنت در حال سرویس‌دهی یا دریافت سرویس هستید.

در این شبکه بزرگ، برخی از سیستم‌ها به‌عنوان سرویس‌دهنده هستند. برای مثال، وقتی وب‌سایت را در مرورگر باز می‌کنیم، محتویات وب‌سایت در سیستمی در شبکه اینترنت قرار دارد که روی آن سرویس‌دهنده وب نصب شده و اطلاعات وب‌سایت روی آن قرار گرفته است. این وب‌سایت ممکن است اطلاعات زیادی را در خود ذخیره کرده باشد یا کاربران بسیار زیادی در دنیا به این وب‌سایت متصل شده باشند. پس این وب‌سایت نمی‌تواند روی سیستم کامپیوتری ساده‌ای باشد.

سرور مجازی چیست؟

وقتی سخت‌افزار سرور فیزیکی با نر‌م‌افزارهای مجازی‌ساز به بخش‌های مختلف به‌صورت مجازی تقسیم می‌شود، سرورهایی با منابع مستقل و محدود به‌وجود می‌آیند. به این سرورها، سرور مجازی خصوصی یا اختصاصی می‌گویند. این سرویس، امکانات مشابه سرور اختصاصی با قابلیت‌های محدودتر دارد و هزینه آن کم‌تر از سرور اختصاصی است.

در واقع سرور مجازی، نسخه‌ای از سرور فیزیکی است که در آن از تکنولوژی مجازی‌سازی یا virtualization بهره برده شده است. به بیان دیگر، در یک سرور مجازی تمامی سخت افزارها و هر آن چه که به صورت فیزیکی وجود دارد، به شکل یک نسخه مجازی در اختیار کاربر قرار می‌گیرند. در واقع به کمک سرورهای مجازی می‌توان به جای آن که از سخت افزارهای گوناگون و مستقل از یکدیگر برای هر سرور استفاده کرد، می توان از یک سخت‌افزار پیشرفته و قدرتمندتر برای تبدیل شدن به چند سرور مجازی بهره برد.

شما شانس این را دارید تا منابع اختصاصی خودتان، مانند پردازنده، حافظه، فضای دیسک و یا پهنای باند مورد نیازتان را داشته باشید. پس با تهیه سرور مجازی دیگر خبری از کاهش سرعت، بروز اختلال و یا کمبود منابع نخواهد بود. البته باید در نظر داشته باشیم که سرور مجازی دارای فضایی کاملا شخصی و اختصاصی می‌باشد.

منظور از دیتاسنتر چیست؟

در پاسخ به این پرسش که دیتاسنتر چیست، ابتدا باید بدانیم که سرور‌ها سخت‌افزار و شبکه بسیار پرقدرتی دارند و مصرف برقشان بسیار زیاد است و حرارت زیادی تولید می‌کنند. پس با این شرایط نمی‌توان آن‌ها را در مکانی معمولی مانند خانه نگه‌داری کرد. مکانی که سرور‌ها در آن نگه‌داری می‌شوند، باید سیستم برق پرقدرت صنعتی به‌همراه سیستم‌ خنک‌کننده مناسب و ارتباط شبکه اینترنت با پهنای باند بسیار گسترده داشته باشد.

دیتاسنتر (Data Center) یا مرکز داده شرایط لازم را برای نگه‌داری سرور‌ها فراهم می‌کند. دیتاسنتر‌ها مکان‌هایی استاندارد هستند که در‌برابر حوادث طبیعی بسیار مقاومت‌اند، از زیرساخت شبکه اینترنت با پهنای باند بسیار گسترده برخوردارند، به سیستم برق پرقدرت صنعتی مجهزند، چند منبع تولید برق متفاوت دارند تا درصورت بروز مشکل هیچ‌گاه دچار قطعی برق نشوند و از سیستم خنک‌کنندگی و تهویه اختصاصی و پیشرفته استفاده می‌کنند.

مباحث گفته‌شده فقط برای آشنایی با دیتاسنتر بودند و شما به‌عنوان کاربر درگیر این مسائل نمی‌شوید و اصلاً کاری با آن‌ها ندارید. تنها موضوع مهم برای کسانی که می‌خواهند سرور مجازی (VPS) تهیه کنند، مکان جغرافیایی و شبکه دیتاسنتر است.

تاریخچه سرورهای مجازی

فناوری مجازی‌سازی در دهه ۱۹۷۰ میلادی توسط IBM اختراع شد. شرکت IBM توانست ابزاری را ایجاد کند که به کاربران مختلف اجازه می‌داد که منابع یک رایانه واحد را به اشتراک بگذارند. در طول سه دهه بعد، قدرت پردازنده‌ها تقریبا هر ۱۸ ماه دو برابر می‍‌شد. در اواسط دهه ۲۰۰۰ اینترنت به سرعت در حال رشد بود و بسیاری از کسب و کارها به سرمایه‌گذاری بر روی فناوری‌های رایانه‌ای روی آوردند.

در همین زمان بود که فناوری مجازی‌سازی به سطحی رسیده بود که هایپروایزرها می‌توانستند با به اشتراک‌گذاری سخت‌افزار و نرم‌افزارها به صورت کارآمد، ماشین‌ها و سرورهای مجازی با قابلیت اعتماد بالا ایجاد کنند. قبل از  هایپروایزرها، به طور معمول برنامه‌ها خودشان بر روی سرورهای فیزیکی اجرا می‌شدند که با این روش به طور متوسط فقط حدود ۱۵ درصد از ظرفیت سرورها استفاده می‌شد. به طور مثال با ایجاد چهار سرور مجازی بر روی یک سرور فیزیکی و به اشتراک‌گذاری منابع، می توان از حدود ۶۰ درصد از ظرفیت سرور بکار گرفت.

آشنایی با تکنولوژی مجازی سازی

زیر‌ساخت‌های مجازی‌سازی موجود بیشتر بر‌پایه سیستم‌عامل لینوکس هستند. گفتنی است مجازی‌سازی ویندوز با نام «Hyper V» نیز وجود دارد؛ ولی مانند بقیه چندان مشهور نیست و شرکت‌های هاستینگ از نسخه‌های لینوکسی استفاده می‌کنند. مهم‌ترین زیرساخت مجازی‌سازی که شرکت‌های هاستینگ از آن استفاده می‌کنند، VMware و KVM هستند. درادامه، درباره این مجازی‌ساز‌ها بیشتر صحبت می‌کنیم.

مجازی ساز VMware:

نرم‌افزار VMware نوعی نرم‌افزار مجازی‌سازی سرور است و می‌تواند یک سرور فیزیکی را به چندین سرور مجازی جداگانه تقسیم کند و این سرورها می‌توانند هم‌زمان با‌هم روی آن سرور مجازی فعال باشند. شیوه مجازی‌سازی سرور با VMware این‌گونه است که هر سرور مجازی سهم مشخصی از منابع سرور فیزیکی شامل پردازنده و رم و پهنای باند دارد و به‌صورت سروری کاملاً مجزا از سرورهای مجازی دیگری کار می‌کند که روی آن سرور فیزیکی قرار دارند. بنابراین، هر‌کدام از سرورها می‌توانند با سیستم‌عامل جداگانه خودشان کار کنند. 

مجازی ساز KVM:

مجازی ساز KVM ماشین مجازی منبع‌باز مبتنی‌بر کرنل در لینوکس است که قابلیت نصب روی تمام توزیع‌های لینوکس را دارد. این مجازی ساز ویژگی‌هایی دارد که آن را به انتخابی مناسب برای مجازی‌سازی و پیاده‌سازی زیرساخت‌های ابری تبدیل می‌کند. با استفاده از این مجازی ساز، می‌توان از کرنل لینوکس به‌عنوان Hypervisor استفاده کرد. با استفاده از این مجازی ساز، می‌توانید براحتی یک سرور فیزیکی را به چندین سرور مجازی و ماشین مجازی تقسیم کنید.

مجازی ساز Hyper-V:

هایپر وی Hyper-V یکی از نرم‌افزارهای مجازی‌ساز است که به شما امکان می‌دهد تا نسخه‌ای نرم‌افزاری از کامپیوتری موسوم به «ماشین مجازی» ایجاد و اجرا کنید. در‌واقع، هر ماشین مجازی مانند کامپیوتر کامل عمل کرده و سیستم‌عامل و برنامه را اجرا می‌کند. هنگامی‌که به منابع محاسباتی نیاز دارید، ماشین‌های مجازی امکان انعطاف‌پذیری بیشتری داشته و منجر به صرفه‌جویی در زمان و هزینه می‌شوند. در‌حقیقت، Hyper-V هر ماشین مجازی را در فضای ایزوله خود اجرا می‌کند. این یعنی می‌توانید هم‌زمان بیش از یک ماشین مجازی را روی یک سخت‌افزار یکسان اجرا کنید.

مجازی ساز Xen:

Xen یک هایپروایزر متن باز و مبتنی بر لینوکس است که برای مجازی سازی از روش paravirtualization استفاده می کند. Xen به عنوان یک هایپروایزر می تواند بدون نیاز سیستم عامل میزبان و مستقیماً روی سخت افزار کامیپوتر نصب شود و سخت افزار، منابع جانبی و ورودی/خروجی را به طور مستقیم کنترل، نظارت و مدیریت می کند. ماشین های مجازی از این هایپروایزر درخواست می کنند تا منبع مورد نیاز را برای آنها فراهم کند. پس در کل نقش Xen هماهنگ کردن تعامل بین ماشین های مجازی و سخت افزار فیزیکی است.

مجازی ساز OpenVZ:

مجازی سازی OpenVZ یک پلتفرم مجازی سازی مبتنی بر لینوکس است که در واقع مبتنی بر هسته و سیستم عامل لینوکس می باشد که تنها می تواند سیستم عامل های مبتنی بر لینوکس مانند Centos ،Ubuntu ،Fedora ،Debian و غیره را اجرا کند. یکی از معایب مجازی سازی OpenVZ این است که کاربران قادر به انجام هیچ گونه تغییر در هسته نیستند و همه سرورهای مجازی باید با نسخه هسته ای که هاست روی آن اجرا می شود همراه شوند. در این مجازی ساز به علت اینکه همه ماشین‌ها از کرنل مشترک لینوکس استفاده می‌کنند، در صورتیکه برای کرنل اصلی مشکلی بوجود بیاید، تمامی ماشین‌های مجازی به مشکل خواهند خورد.

انواع سرور مجازی بر اساس نوع مدیریت

یکی دیگر از نکاتی که هنگام خرید سرور مجازی باید به آن توجه کنید، نوع مدیریت سرور است. نه‌فقط سرورهای مجازی، بلکه تمامی‌ سرورها براساس نوع مدیریت به «سرور مدیریت‌شده» و «سرور مدیریت‌نشده» تقسیم‌بندی می‌شوند. درادامه، مشخصات هر‌یک از این سرورها را بررسی خواهیم کرد.

سرور مجازی مدیریت‌شده

اولین نوع از سرور مجازی براساس نوع مدیریت، سرور مجازی مدیریت‌شده است. اگر می‌خواهید بدانید که نوع مدیریت‌شده سرور VPS چیست، باید بگوییم که سرورهای مجازی مدیریت‌شده به سرورهایی گفته می‌شوند که اولاً حالت مجازی داشته باشند و ثانیاً مدیریت آن‌ها به‌صورت کامل برعهده تیم فنی و پشتیبانی شرکت‌های هاستینگ باشد. 

آنچه از این تعریف برمی‌آید، این است که درصورت انتخاب سرور مجازی مدیریت شده، دیگر نگرانی چندانی بابت کار و مدیریت سرور نخواهید داشت و تقریباً همه کارها از امنیت سرور گرفته تا کانفیگ آن را تیم فنی شرکت ارائه‌دهنده خدمات سرور انجام خواهد داد. 

سرور مجازی مدیریت‌نشده (خام)

سرور مجازی مدیریت‌نشده (خام) همان‌طور‌که از نامش پیدا است، به سروری گفته می‌شود که تمامی‌ عملیات کانفیگ سرور و حفظ امنیت و کار با آن برعهده خود کاربر است. به‌عبارت‌دیگر، با انتخاب این سرور فقط یک سرور را اجاره کرده‌اید و بقیه کارهای مربوط به آن را باید خودتان انجام دهید.

باتوجه‌به توضیحات ارائه‌شده، واضح است که انتخاب سرور مجازی مدیریت‌نشده درمقایسه‌با نوع مدیریت‌شده آن برایتان ارزان‌تر تمام می‌شود؛ اما استفاده از آن برای افراد کم‌تجربه درزمینه کار با سرور قطعاً مشکل‌ساز خواهد شد.

انواع سرور مجازی بر اساس نوع کاربرد

تا بدین جا اشاره شد که یک سرور مجازی یا یکی از ماشین‌های مجازی که روی یک کامپیوتر کار می‌کند کاربردهای بسیار زیادی دارند. امروزه شرکت‌های مختلفی از کاربردهای متنوع و گوناگون این مدل از سرورها استفاده می‌کنند و می‌توانند به سادگی به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کنند. با سرور مجازی کارهای بسیاری را می توان انجام داد. در ادامه برخی از بیشترین فعالیت های ممکن را به صورت مثال های کاربردی همراه با دسته بندی های عمومی عنوان شده است.

  • وب سایت پربازدید:

سایت‌های مانند فروشگاه‌های آنلاین، آموزشگاه‌های مجازی، سایت‌های اشتراک فایل و ویدئو و.. که بازید بسیار بالایی دارند نیاز به ترافیک ماهانه بالا، فضای ذخیره سازی بیشتر و پردازشگر قوی دارند. در این سایت‌ها هاست‌های اشتراکی پاسخگوی نیاز کاربران و صاحبان سایت‌ها نیستند. در این مواقع بهترین گزینه استفاده از سرور مجازی به عنوان وب سرور است.

  •  آموزشگاه مجازی:

برای آموزشگاه مجازی انتخاب هاست اصلا مناسب نیست و پیشنهاد می شود که اگر دانشجویانی که همزمان متصل می شوند کمتر از ۱۰۰ نفر هستند از سرور مجازی استفاده کنید در غیر این صورت از سرور اختصاصی استفاده کنید.

  • سایت های اشتراک فایل و ویدئو:

سایت هایی که به صورت عمومی یا خصوصی فیلم و فایل های حجیم را به اشتراک میگذارند.

  • سایت های اختصاصی:

برخی از وب سایت ها از تکنولوژی های برنامه نویسی خاصی استفاده می کنند که نیاز است دسترسی بالایی به سرور هاست داشته باشند. در هاست این امکان وجود ندارد و باید از سرور مجازی استفاده شود. مانند استفاده از فریمورک Framework های اختصاصی PHP و ASP

  •  سرویس های اشتراکی:

در برخی از شرکت ها و سازمان از سرویس ها و برنامه های اشتراکی استفاده می شود که شعب مختلف آن شرکت در مکان های مختلف و دور از هم باید به آن دسترسی داشته باشند. در این موارد انتخاب سرور مجازی یکی از گزینه های مناسب است.

  • سرویس ایمیل:

استفاده از سرور مجازی برای ارسال تعداد زیادی ایمیل در طول روز یا هفته گزینه بسیار عالی است؛ زیرا ارسال ایمیل‌ها در طول روز دارای محدودیت است. این محدودیت‌ها به کمک سرور مجازی به راحتی قابل‌حل است. بیشتر شرکت ها و سازمان ایمیل اختصاصی خودشان را برای این منظور دارند.

  • سرویس پایگاه داده:

برخی از برنامه های کاربردی از بانک های اطلاعاتی استفاده می کنند که حجم پایگاه داده ممکن است حجیم باشد. هم برای حجم بالای پایگاه داده و هم برای امنیت بیشتر پایگاه داده را در یک سرور مجازی جداگانه می توان قرار داد.

  • سرور اپلیکیشن:

به کمک سرورهای مجازی شما می‌توانید بدون خرید یا اجاره سرور اختصاصی اپلیکیشن‌های خود را روی یک سرور نصب کنید. با این کار شما می‌توانید از امکانات یک سرور اختصاصی با هزینه کمتری استفاده کنید. لازم به ذکر است که سرویس‌های اشتراکی امکان نصب نرم افزارهای دلخواه را به شما نمی‌دهند.

  •  توسعه و تولید نرم افزار:

بسیاری از برنامه‌نویسان برای ساخت و توسعه نرم افزارهای خود به سرورهای اختصاصی نیاز دارند. در صورتی که هاست‌ها و سرویس‌های معمولی پاسخگویی نیاز برنامه‌نویسان برای پروژه‌های بزرگ‌تر نخواهند بود. در این مواقع بهترین کار استفاده از سرورهای مجازی یا همان vpsها است.

  •  سرویس Git:

از این سرویس برای نسخه بندی و پشتیبان گیری آنلاین برنامه در حال توسعه استفاده می شود. همچنین چندین برنامه نویس از مکان های مختلف کد های خود را بر روی این سرور مجازی قرار می دهند.

  • ربات تلگرام:

ربات‌های تلگرام قابلیت بسیار خوبی برای این نرم افزار هستند که به کاربران آن کمک می‌کند که کارهای خود را راحت‌تر مدیریت کنند. این ربات‌ها برای ارائه خدمات به کاربران خود نیاز به دسترسی به یک سرور قدرتمند دارند. سرورهای مجازی به دلیل مقرون به‌صرفه‌بودن، اتصال دائمی به اینترنت پرسرعت، همیشه روشن بودن، قدرت پردازش بالا و.. زیرساختی مناسب برای ربات‌های تلگرام محسوب می‌شوند.

  •  فعالیت های نظارتی:

اگر صاحب یک کارخانه باشید یا بخواهید که به صورت دائم شرکت، دفتر، کارگاه، کارخانه یا هر مکانی را به صورت آنلاین و از هر مکانی مدیریت کنید، ممکن است به سرور مجازی نیاز داشته باشید.

  • سرور بازی آنلاین:

سرورهای مجازی گزینه بسیار مناسبی برای اجرای بازی‌های آنلاین هستند. با وجود این که در این سرورها منابع ذخیره سازی شما با سایر کاربران یکسان است و میزان ظرفیت رم و تعداد cpuهای موجود در سرور مجازی گیم به دلیل استفاده‌ی اشتراکی، خیلی کمتر از گیم سرورهای اختصاصی هستند. بیشتر سرورهای مجازی بازی دارای یک آدرس ip ثابت هستند. این آدرس برای دسترسی به سرورهای بازی آنلاین چندنفره ضروری است.

  • بورس و فارکس

اگر در بورس حرفه ای باشید، این نکته را می دانید که چقدر زمان برای یک فردی که در بورس فعالیت می کند، اهمیت دارد؛ هر لحظه برای کسی که در بورس فعال است، از طلا هم با ارزش تر است و اگر دسترسی به سرور یا اینترنت قطع شود، ضررهای جبران ناپذیری را شاهد خواهد بود. اگر بورس راه موفقیت شماست، باید مسیر آن را هموار کنید و حتما به فکر تهیه سرور مجازی باشید.

انواع سرور مجازی بر اساس سیستم عامل

یکی از اولین معیارها در انتخاب سرور، سیستم‌عاملی است که روی سرور نصب شده است. معمولاً از دو سیستم‌عامل لینوکس و ویندوز می‌توان روی انواع سرورها استفاده کرد. در ادامه، انواع سرور بر اساس سیستم‌عامل را معرفی خواهیم‌ کرد.

سرور مجازی لینوکس

لینوکس یکی از سیستم‌عامل‌های متداولی است که روی سرور نصب می‌شود. این سیستم‌عامل انعطاف و امنیت فراوانی برای کاربران سرور به‌ارمغان می‌آورد؛ به‌همین‌دلیل، استفاده از آن از محبوبیت بسیاری برخوردار است. یکی دیگر از مزیت‌های سرور مجازی لینوکس این است که سیستم‌عامل یادشده به‌صورت منبع‌باز طراحی شده است؛ بنابراین، استفاده از آن کاملاً رایگان خواهد بود.

فراموش نکنید که کار با سیستم‌عامل لینوکس با ویندوز اندکی متفاوت است. ازاین‌رو، اگر کاربر ویندوز باشید و بخواهید بدانید که مهم‌ترین مسئله شما در سرور مجازی لینوکس چیست، باید به نحوه مدیریت سرور اشاره کنیم. برای ساده‌سازی مدیریت سرور لینوکس، کنترل پنل‌هایی طراحی شده‌اند که به شما امکان خواهند داد تا در محیطی کاملاً گرافیکی، سرور خود را کاملاً مدیریت کنید. درادامه مقاله‌، درباره انواع این کنترل پنل‌ها توضیح خواهیم داد.

سرور مجازی ویندوز

همان‌طور‌که گفتیم، یکی دیگر از سیستم‌عامل‌هایی که می‌توان از آن روی سرورها استفاده کرد، نسخه سرور سیستم‌عامل ویندوز است. توجه کنید که نسخه سرور این سیستم‌عامل با نسخه خانگی آن متفاوت و امکاناتش آن را برای مدیریت سرور بسیار بهینه کرده است. به سرور مجازی‌ای که روی آن از این سیستم‌عامل استفاده شده باشد، سرور مجازی ویندوز گفته می‌شود.

اگر می‌پرسید که مهم‌ترین مشکل سرور مجازی ویندوز چیست، باید بگوییم درصورتی‌که دیتاسنتر سرور شما در خارج از ایران قرار گرفته باشد، باتوجه‌به رعایت قوانین کپی‌رایت، باید لایسنس معتبر ویندوز سرور را بخرید. در این‌ صورت، قیمت سرور درمقایسه‌با سرور لینوکس بیشتر خواهد شد. بااین‌حال، اگر قصد داشته باشید از نرم‌افزارهای رسمی‌ شرکت مایکروسافت مانند SQL Server روی سرور خود استفاده کنید، ویندوز سرور گزینه بهتری برایتان خواهد بود.

سرور مجازی میکروتیک

شرکتی که در لتونی قرار دارد و تجهیزات مخابراتی تولید می کند، همان میکروتیک است. عمده شهرت این شرکت به خاطر سیستم عامل RotuterOS است که بر مبنای لینوکس ساخته شده است. روتر او اس نوعی مسیریاب (Router) بوده و سیستم‌عاملی بسیار کوچک و سبکی دارد.

اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم که مهم‌ترین مزیت استفاده از سرور مجازی میکروتیک چیست، باید به قابلیت کنترل حجم مصرفی سرور اشاره کنیم. همچنین با استفاده از سرور مجازی میکروتیک، می‌توانید IP‌هایی را محدود کنید که قصد دارند به سرور شما حمله کنند و درنتیجه، امنیت سرور خود را افزایش دهید.

انواع سرور مجازی بر اساس کنترل پنل

شما می‌توانید هر‌نوع سیستم‌عامل مجازی را روی سرور مجازی خود داشته باشید؛ ولی غالباً سیستم‌عامل‌های نسخه سرور روی سرور‌های مجازی نصب می‌شوند. این کار بدین‌دلیل است که سرور مجازی باید برخی سرویس‌ها را در اینترنت برایتان فراهم کنند؛ وگر‌نه چه نیازی به سرور داشتید!

مدیریت و امنیت سرور‌های مجازی به‌طورکامل با خودِ کاربر است و شرکت‌های هاستینگ تعهدی در این زمینه ندارند. پس برای مدیریت سرور مجازی باید دانش و زمان کافی را داشته باشید. گاهی اوقات حتی باید نیرویی متخصص برای این کار داشته باشید. ممکن است که با داشتن نیروی متخصص برای این کار باز‌هم زمان کافی را برای مدیریت سرور یا اصلاً بودجه تأمین نیرو را نداشته باشید. در این صورت، بهترین راه‌حل استفاده از برنامه‌های مدیریت تحت‌وب سرور است.

سرور مجازی سی پنل

سی پنل محبوب ترین کنترل پنل مبتنی بر لینوکس برای اکانت های هاستینگ است. سی پنل امکان مدیریت تمامی سرویس های هاست را به شما می دهد. سرور مجازی سی پنل یک راه حل تجاری هاستینگ کاملاً بی رقیب به نسبت دیگر کنترل پنل ها است. از نظر ظاهری بی نهایت زیبا، با کاربری روان و از نظر امنیت و کیفیت کاری و آپدیت های روزانه بسیار سریع، برای پوشش باگ های امنیتی مثال زدنی است. در بخش مدیریت سرور، نصب و پیکربندی توسط تیم فنی انجام شده و شما هیچ گونه هزینه اضافه برای کانفیگ سرور نخواهید داشت.

سرور مجازی پلسک

پلسک، یک کنترل پنل مدیریت سرور است که بدلیل پایداری و امنیت بالا و همچنین سازگاری با سیستم عامل های ویندوز و لینوکس انتخاب بسیاری از وبمستران دنیاست. پلسک یکی از بهترین پنل های هاستینگ است که در محیطی بسیار ساده تمامی امکانات و ابزارهای مدیریت یک وب سایت را برای کاربران مهیا کرده‌ است. سرور های مجازی پلسک برای عزیزانی که در نظر دارند سرویس وب هاستینگ خود را به صورت اختصاصی همراه با منابع و دسترسی بیشتر در اختیار داشته باشند، به صورت رایگان نصب و راه اندازی می‌گردد.

سرور مجازی دایرک ادمین

دایرکت ادمین یکی از قوی ترین کنترل پنل های موجود برای لینوکس هست که با استفاده از آن می توانید تمام امکانات سایت خود را براحتی مدیریت نمایید. دایرکت ادمین با محیط گرافیکی و مبتنی بر وب، مدیریت سرور‌ مجازی یا اختصاصی شما را ساده‌ تر می‌کند. بر کسی پوشیده نیست که دایرکت ادمین با ارائه امکانات جامع و همچنین هزینه پایین تر نسبت به سی پنل یک انتخاب هوشمندانه برای سرور مجازی هاستینگ می باشد.

انواع سرور مجازی بر اساس موقعیت جغرافیایی

از دیگر معیارهایی که برای انتخاب سرور مجازی باید به آن توجه کرد، موقعیت جغرافیایی دیتاسنتر سرور است. در دسته‌بندی کلی، دیتاسنترهای سرورها به دو دسته «دیتاسنتر ایران» و «دیتاسنتر خارج» تقسیم‌ می‌شوند. درصورتی‌که بخواهید برای کارهای مختلف از تغییر IP استفاده کنید، باید سرورهای خارجی را انتخاب کنید. درادامه، درباره محل جغرافیایی دیتاسنتر سرورها بیشتر صحبت می‌کنیم.

سرور مجازی ایران

سرور مجازی ایران به سروری مجازی گفته می‌شود که دیتاسنتر آن در یکی از شهرهای ایران (معمولاً تهران) قرار داشته باشد. دیتاسنتر‌هایی که در ایران قرار دارند، شناخته‌شده‌اند و با کمی‌ جست‌وجو آن را پیدا می‌کنید. دیتاسنترهای پارس آنلاین، آسیاتک، افرانت و همراه‌اول از دیتاسنترهای برجسته‌ داخلی هستند. چند سالی است که دیتاسنتر برج میلاد نیز به‌دلیل پهنای باند گسترده و امکانات بسیار مناسب، از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار شده است. 

سرور مجازی آلمان

آلمان ازجمله کشورهایی است که از زیرساخت‌های فناوری قدرتمندی در حوزه IT استفاده می‌کند. به‌همین‌دلیل، سرور مجازی آلمان نیز جزو سرورهای کارآمدی است که می‌توانید برای کارهای مختلف از آن استفاده کنید.

سرور مجازی آمریکا

بر کسی پوشیده نیست که شرکت‌های فناوری بزرگ دنیا در آمریکا قرار دارند. ازاین‌رو، همواره از آمریکا به‌عنوان قطب فناوری دنیا یاد می‌شود. همین امر سبب شده است تا سرور مجازی آمریکا از کیفیت مطلوب و آپ‌تایم مداومی برخوردار باشد. آمریکا دیتاسنتر‌های معروف زیادی دارد که ColoCrossing و XLhost ازجمله آن‌هاست.

سرور مجازی هلند

هلند نیز یکی از کشورهای حوزه اتحادیه اروپاست که زیرساخت‌های بسیار قوی در حوزه سرور و IT دارد. این عامل سبب شده است تا سرور مجازی هلند به‌عنوان یکی از انتخاب‌های مطلوب برای انواع کارها در نظر گرفته شود. اکثر دیتاسنترهای کشور هلند در شهرهایی مانند آمستردام یا روتردام واقع شده‌اند. OVH را نیز می‌توان یکی از دیتاسنترهای مهم کشور هلند دانست.

سرور مجازی انگلیس

سرورهای قرار‌گرفته در کشور انگلستان نیز از عملکرد رضایت‌بخشی برخوردارند. درصورتی‌که بخواهید سروری با آپ‌تایم مداوم و سرعتی بسیار زیاد دراختیار داشته باشید، قطعاً سرور مجازی انگلیس می‌تواند یکی از انتخاب‌های کاملاً هوشمندانه برایتان باشد. دیتاسنترهای مهم انگلیس که Redstation نیز یکی از آن‌هاست، در شهرهایی مانند لندن و منچستر قرار گرفته‌اند.

سرور مجازی فرانسه

سرور مجازی فرانسه که معمولاً در شهرهایی مانند پاریس و لیون واقع است، کاربردهای بسیاری دارد. به‌عنوان مثال، از سرور مجازی فرانسه می‌توانید به‌عنوان میزبان وب‌سایت‌های خود یا برای تغییر IP به‌منظور فعالیت در بازارهایی مانند فارکس و… استفاده کنید. ازجمله دیتاسنترهای معروف‌ کشور فرانسه می‌توان به OVH اشاره کرد. 

مزایا و معایب سرور مجازی

هر‌یک از ابزارهایی که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنیم، مزایا و معایب خاص خود را دارند. سرورهای مجازی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. درصورتی‌که این مزایا و معایب را به‌خوبی بشناسید، از سرور خود می‌توانید بهتر استفاده کنید یا سرور بهینه‌ای برای نیازتان برگزینید. درادامه، شما را با مزایا و معایب مهم سرور مجازی آشنا می‌کنیم.

مزایای سرور مجازی چیست؟

ازجمله مزایای سرور مجازی می‌توان به این‌ موارد اشاره کرد:

  • هزینه مقرون‌به‌صرفه در‌ مقایسه‌ با سرور اختصاصی
  • امکان دسترسی Root به سرور و پیکربندی آن بر اساس نیاز
  • امکان تغییر در منابع سرور به‌ صورت کاملاً ساده
  • امنیت و سرعت بیشتر در‌ مقایسه‌ با هاست اشتراکی

معایب سرور مجازی چیست؟

معایب زیر را می‌توان به‌عنوان ضعف‌های این نوع سرور در‌مقایسه‌ با دیگر سرورها دانست:

  • در‌ مقایسه‌ با هاست اشتراکی گران‌تر است.
  • کانفیگ سرور معمولاً دشوار است؛ بنابراین، درصورتی‌که قصد دارید سرور را شخصاً مدیریت کنید، معمولاً باید از دانش کدنویسی در محیط سرور برخوردار باشید.
  • در‌ مقایسه‌ با سرور اختصاصی، منابع کمتری در اختیار دارد.

مهم‌ترین معیار انتخاب سرور مجازی چیست؟

برای اینکه بتوانید سرور مجازی مناسبی انتخاب کنید، ابتدا باید نیاز‌های خود را در نظر بگیرید و سپس باتوجه‌به مطالب گفته‌شده، سرویس مناسب را انتخاب کنید. درادامه، به معیارهایی اشاره می‌کنیم که هنگام نیازسنجی باید به آن‌ها دقت کنید.

  • پردازنده CPU 

مجازی‌ساز‌ها پردازنده‌هایی مجازی را دراختیار شما قرار می‌دهند که کمی‌ ضعیف‌تر از پردازنده‌های فیزیکی هستند. پس اگر برای اهداف خود به قدرت پردازش فراوانی نیاز دارید، در انتخاب CPU و تعداد هسته‌های آن دقت کنید.

  • حافظه RAM

باتوجه‌به فعالیتی که روی سرور مجازی می‌خواهید انجام دهید، باید مقدار حافظه مناسبی را انتخاب کنید. می‌توان گفت که اساسی‌ترین نیاز برای انتخاب سرور مجازی مناسب، میزان حافظه RAM است که بیشترین تأثیر را نیز بر قیمت می‌گذارد.

  • فضای دیسک HDD 

طبق نیاز خود، باید فضای ذخیره‌سازی مناسب را انتخاب کنید. در سرویس‌های مختلف، فضای ذخیره‌سازی حداقلی در نظر گرفته شده است؛ ولی با مکاتبه با شرکت ارائه‌دهنده خدمات میزبانی می‌توانید فضای ذخیره‌سازی دلخواهتان را داشته باشید.

  • موقعیت جغرافیایی

عوامل مختلفی می توانند در انتخاب لوکیشن دیتاسنتر موثر باشند؛ اگر فعالیت شما به‌گونه‌ای است که باید در کشور خاصی باشد، پس این عوامل را در نظر بگیرید و در نهایت بهترین موقعیت جغرافیایی را با توجه به نیاز خودتان انتخاب کنید.

  • اعتبار خدمات‌دهنده

به‌شدت پیشنهاد می‌کنیم که از شرکت‌های معتبر و شناخته‌شده سرور خود را بخرید. دقت کنید که شرکت مدنظرتان حتماً از پشتیبانی مناسبی برخوردار باشد.

جمع بندی…

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که سرورهای مجازی از طریق تفکیک منابع سخت افزاری در سرورهای فیزیکی به کمک نرم افزارهای مجازی‌سازی ساخته می‌شوند. این سرورها به دلیل مزیت‌ها و قابلیت‌های خوبی که دارند در چند سال اخیر بسیار پر طرف‌دار شده‌اند. از سرورهای مجازی برای کاربردهای بسیار متنوعی استفاده می‌شود. به همین دلیل امروزه شاهد انواع سروهای مجازی هستیم که دارای کاربردهای متفاوتی هستند.

امیدواریم از این مقاله آموزشی زینوس وب استفاده لازم را برده باشید.