برای راه‌اندازی وبسایت و دیده شدن در فضای وب به هاست نیاز دارید که در این مقاله، می‌آموزید میزبانی وب یا هاست چیست و با انواع مختلف هاست آشنا می‌شوید و همچنین به نحوه انتخاب شرکت هاستینگ و سرویس میزبانی وب برای وب سایت پرداختیم.

هاست یا میزبانی وب، سرویسی است که محتوای وب سایت شما را در اینترنت قابل دسترس می‌کند. اولین قدم برای راه‌اندازی وب سایت، خرید هاست و دامنه است که با توجه به نوع و نیاز وبسایتتان باید سرویس هاست و نام دامنه خود را انتخاب کنید. در واقع هنگام خرید سرویس هاست، فضایی را در یک سرور فیزیکی به منظور ذخیره فایل‌ها و داده‌های وب سایت اجاره می‌کنید. 

میزبانی وب، فناوری و منابع مورد نیاز برای عملکرد موثر و ایمن وبسایت شما را فراهم می‌کند. به عبارت دیگر، هاست مسئول نمایش دادن و به اصطلاح، بالا نگه‌داشتن وبسایت شما در فضای وب است. همچنین شما می‌توانید از طریق هاست و کنترل پنل‌ها، اقدامات امنیتی را اجرا کنید و از انتقال موفقیت‌آمیز داده‌هایی مانند متون، عکس‌ها و سایر فایل‌ها به مرورگر بازدیدکنندگان نیز اطمینان حاصل کنید.

هاست چیست؟

میزبانی وب یا Host، فضایی اینترنتی و قسمتی از یک سرور است. اگر به‌دنبال راه‌اندازی وب‌سایت هستید، احتمالاً واژه‌های هاست و دامنه زیاد را زیاد شنیده‌اید. آیا می‌دانید تمامی اطلاعات وب‌سایت‌ها که هنگام جست‌وجوی آدرس اینترنتی آن‌ها برای ما نمایش داده می‌شوند، کجا قرار می‌گیرند؟

وب‌سایت فروش لباس را در نظر بگیرید که ۱,۰۰۰ محصول با تصویرها و ویدئوهای مختلف دارد تا کاربران با دیدنشان تصمیم خود را برای خرید بگیرند. همان‌طور‌که برای نمایش لباس‌ها در ویترین فروشگاه‌های فیزیکی به مکانی با متراژ و جایگاه متناسب با فضای کاری نیاز است، برای راه‌اندازی کسب‌وکار در فضای اینترنت نیز چنین مکانی وجود دارد. این یعنی برای اینکه بتوانید اطلاعات مدنظر خود از تصویرها و ویدئوها گرفته تا کل دیتابیس و… را نگه‌داری کنید، به میزبانی همیشه‌روشن نیاز دارید تا همواره آماده نمایش اطلاعات وب‌سایت شما به مخاطبان باشد. این فضا همان «هاست» است.

اگر کسب و کار شما را در دنیای اینترنت یک وبسایت در نظر بگیریم، مغازه یا دفتر کار شما نقش هاست را خواهد داشت و آدرس محل کسب و کارتان نیز دامنه وبسایت خواهد بود. مجتمع تجاری که در آن قرار دارید نیز سروری بر بستر اینترنت می‌باشد.

تفاوت هاست و سرور چیست؟

اگر هاست مثل یک مغازه باشد، سرور همان پاساژ، مرکز خرید یا خیابانی است که این مغازه در آن قرار دارد. سرورها از نظر شکل و شمایل، شبیه کِیس کامپیوتر هستند؛ منتهی با ابعاد بسیار بزرگ‌تر و قطعات سخت‌افزاری خیلی خیلی قدرتمندتر. فضا و منابع موجود در این کامپیوترهای غول‌پیکر، به چندین قسمت تقسیم می‌شود که به هرکدام از این قسمت‌ها، هاست می‌گویند؛ مثل ساختمانی چندطبقه که از چندین واحد تشکیل شده است و شما می‌توانید بسته به نیازتان، کل ساختمان یا واحدی از آن را اجاره کنید.

در واقع سرور زیرساخت‌ سخت‌افزاری موردنیاز برای هاست و میزبانی از وبسایت‌ها است که باید همیشه روشن و به اینترنت متصل باشد تا کاربران بتوانند در هر ساعت از شبانه‌روز به سایت شما دسترسی داشته باشند.

احتمالاً می‌پرسید: «اگر سرورها نوعی کامپیوتر هستند، چرا از کامیپوترهای خودمان برای میزبانی از سایت استفاده نکنیم؟»

به ۴ دلیل:

  • کامپیوترهای شخصی هرقدر هم که قوی باشند، در برابر سرورها عملکرد و پهنای باند ضعیفی دارند و نمی‌توانند در طول سال ۲۴ ساعته روشن بمانند،
  • سرورها در شرایط ویژه‌ای نگهداری و حفاظت می‌شوند، در حالی که کامپیوترهای شخصی در برابر بحران‌هایی مثل زلزله، آتش‌سوزی، نبود برق و … آسیب‌پذیرند و با کوچک‌ترین مشکل یا آسیبی از دسترس خارج می‌شوند،
  • پیکیربندی و راه‌اندازی آن‌ها برای میزبانی از سایت هم زمان‌بر است، هم دانش فنی و تخصصی می‌طلبد،
  • خرید تجهیزات و فراهم‌کردن زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری لازم، تعمیر و رسیدگی به آن‌ها هزینه‌های بسیار سنگینی برایتان دارد.

هاست چگونه کار می‌کند؟

ما کاربران، معمولاً برای بازدید از سایت، آدرس آن را جست‌وجو می‌کنیم و گوگل محتوای موردنظرمان را به ما نمایش می‌دهد؛ اما پروسه خیلی جالبی پشت آن وجود دارد. وقتی جست‌وجویی را در اینترنت انجام می‌دهید، درخواست شما مستقیماً به وب‌سروری که سایت‌تان روی آن قرار دارد ارجاع داده می‌شود. این درخواست پس از پردازش در وب‌سرور، به سرور منتقل می‌شود. سرور، پس از پذیرش درخواست، در داده‌‌ها و فایل‌های موجود جست‌وجو می‌کند و مرتبط‌ترین پاسخ را پیدا و مجدداً به وب‌سرور می‌فرستد و محتوای موردنظر در اختیار کاربر قرار می‌گیرد.

این وسط نقش هاست چیست؟

خب گفتیم که هاست، جزئی از یک سرور است که از اطلاعات سایت شما میزبانی می‌کند؛ پس وقتی درخواست‌ها به سرور فرستاده می‌شود، در واقع سرور از اطلاعات موجود در هاست، بهترین پاسخ را پیدا می‌کند و در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

چرا به هاست نیاز داریم؟

خب جواب این سوال روشن است! گفتیم برای اینکه سایت شما همیشه بالا و در دسترس باشد، به یک فضا و حافظه سخت‌افزاری قوی (همان سرور) نیاز دارید که ۲۴ ساعته و در تمام طول سال روشن باشد. این را هم گفتیم که کامپیوترهای خانگی عملکرد و قدرت ضعیف‌تری نسبت‌به سرور‌ها دارند و از پس میزبانی از سایت‌ها برنمی‌آیند.

از طرفی، هزینه خرید یک سرور سرسام‌آور است و نگهداری از آن دانش و مهارت زیادی را می‌طلبد که خب از عهده خیلی‌ها خارج است. برای همین، اجاره فضای مشخصی از یک سرور یا همان تهیه هاست، خیلی راحت‌تر و کم‌هزینه‌تر از این کارها برایتان تمام می‌شود.

شرکت‌های هاستینگ، دیتاسنترهای مجهزی را در اخیتار دارند که تمام زیرساخت‌های لازم، سیستم‌های امنیتی پیشرفته، کارشناسان آموزش‌دیده و ماهر و… را با هزینه خیلی کمتری برایتان مهیا می‌کنند. با خرید هاست، خیال‌تان بابت پشتیبانی، بهینه‌سازی عملکرد سایت و تامین امنیت آن راحت است و می‌توانید با کمترین دانش فنی و بدون دردسر، سایت‌تان را در سرتاسر اینترنت به نمایش بگذارید.

تا اینجا فهمیدیم هاست چیست و چه کاربردی دارد. حالا سرویس‌های میزبانی بسته کاربرد و به مقدار فضایی که  از سرور اشغال کرده‌اند، انواع مختلفی دارند. در بخش بعدی، هرکدام را معرفی می‌کنیم.

معرفی انواع مدل‌های هاست

پس از دانستن اینکه هاست چیست، لازم است با انواع میزبانی‌ وب آشنا شوید. میزبانی وب یا سرویس‌های هاستینگ انواع مختلفی دارند و شرکت‌های میزبانی سرویس‌های هاستینگ متفاوتی را به کاربران ارائه می‌دهند. با وجود گزینه‌های متعدد میزبانی وب و سرویس‌های هاستینگ، تعیین اینکه کدام یک برای وبسایت شما بهترین گزینه است، می‌تواند چالش برانگیز باشد.

برای خرید هاست لازم است که انواع آن را بشناسید و متناسب با نیاز و بسایت و نوع کسب‌وکارتان هاست مناسب را انتخاب کنید. هاست براساس نوع سرویس به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که عبارتند از: 

هاست اشتراکی

احتمالا می‌توانید حدس بزنید که مفهوم اشتراک در هاست چیست. در این روش چند وبسایت از یک سرور استفاده می‌کنند، و در واقع منابع سرور مانند فضای دیسک، پهنای باند، قدرت پردازنده، حافظه رم و … سرور بین چند سایت تقسیم می‌شود. این نوع هاست برای وب سایت‌های کوچک و با ترافیک محدود مناسب است و هزینه‌ای مقرون به صرفه‌تری نسبت به دیگر انواع هاست دارد. اکثر سایت‌های اینترنتی از همین نوع هاست استفاده می‌کنند. چرا که نه؟! هم مقرون به صرفه است و هم نیازهای سایت را برطرف می‌کند.

هاست مجازی

این هاست که اتفاقا این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده یک چیزی بین هاست اختصاصی و هاست اشتراکی است. یعنی یک سرور واحد وجود دارد، که از طریق نرم افزارهای مجازی سازی به چند سرور مجازی تقسیم می‌شود که در انحصار مشتری قرار دارد. فرض کنید هر سرور از نظر فیزیکی تکه تکه شده. و هر تکه به یک مشتری داده شده است. این تکه در مقایسه با هاست اشتراکی استقلال بیشتری دارد، یعنی می‌توانید روی Vps خودتان سیستم عامل و نسخه متفاوت، همچنین نرم افزارهای اختصاصی داشته باشید. از طرفی در مقایسه با سرور اختصاصی هزینه پایین‌تری (حدود یک‌پنجم تا یک‌دهم) پرداخت کنید.

هاست ابری

هاست ابری یکی از آخرین فناوری‌ها در زمینه هاستینگ است، که در واقع مشکلات هاست اشتراکی را حل کرده. در این هاست به جای اینکه از پشتیبانی فقط یک سرور بهره مند باشیم، همواره چندین سرور در حال کار کردن هستند. حالا اگر یکی از آن‌ها در سرویس‌دهی دچار اخلال شد، حداقل یک سرور دیگر برای تحمل بار در دسترس است. مثلا زمانی که سایت شما به قدرت محاسباتی بیشتری نیاز دارد می‌تواند فورا آن را از ابر بگیرد، و بعد از پایان یافتن کار منابع اشغال شده دوباره آزاد می‌شود. در این روش downtime یک سایت به صفر می‌رسد.

هاست اختصاصی

در هاست اختصاصی یک سرور فقط به یک مشتری اختصاص داده می‌شود، و تنها یک وبسایت روی آن قرار می‌گیرد. کاربرد این نوع هاست برای وبسایت‌های بسیار بزرگ با تعداد مخاطب بالا است. گرچه سرور اختصاصی مشکلات راه اندازی و نصب سیستم عامل و … را دارد، اما مزایای زیادی مانند سرعت و امنیت بالا، دسترسی به فضا و پهنای باند اختصاصی و … هم از مزایای آن است. نوع دیگری از روش اختصاصی، میزبانی هاست (Collocation Web Hosting) است. در این حالت مشتری کاملا مالک سرور می‌شود و نگهداری از سرور را در محل مورد نظر خودش انجام می‌دهد.

هاست رایگان

به عنوان مورد آخر، توضیح هاست رایگان را هم اضافه می‌کنم. چرا که در مبحث خرید هاست حتما این نام وسوسه انگیز به گوشتان خواهد خورد! این وصیت را از من بپذیرید که “هیچ ارزانی بی دلیل نیست!” هاست رایگان بیشتر جنبه ی تبلیغاتی دارد و از طرف شرکت‌های هاستینگ به هدف جذب مشتری و تست خدمات ارائه می‌شود. یعنی می‌خواهم بگویم آنقدری نمی‌شود روی آن حساب کرد که سایتتان را به دستان این هاست بسپارید.

نحوه انتخاب هاست خوب

انتخاب یک شرکت هاستینگ مناسب و قابل اعتماد یک گام مهم در مسیر پیشرفت وب سایت شماست، خصوصا اگر قصد راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی را داشته باشید. اما فاکتورهای لازم زمان انتخاب هاست چیست؟ انتخاب هاست خوب نه تنها سایت شما را برای همیشه در دسترس دیگران قرار می دهد، بلکه باعث افزایش عملکرد، امنیت، سرعت، و تجربه کاربری وب سایت شما خواهد شد.

همانطور که وب سایت شما در حال رشد است، ممکن است به فضای ذخیره سازی بیشتر، ترافیک ماهانه و یا سایر منابع مورد استفاده هاست نیاز پیدا کنید. اینجاست که باید به فکر ارتقاء میزبانی وب سایت خود از هاست اشتراکی به سرویس های پیشرفته تر مانند سرور ابری یا سرور مجازی باشید. بنابراین، از همان ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که هاستینگ موردنظر شما انواع مختلفی از خدمات میزبانی وب را ارائه می دهد تا بتوانید در هر لحظه سرویس خود را ارتقاء دهید.

زمانی که قصد دارید از بین شرکت های هاستینگ مختلف برای انتخاب یک هاست خوب اقدام کنید، لازم است چند فاکتور و معیار مهم را حتما نظر بگیرید که ما در ادامه برخی از آنها را معرفی خواهیم کرد :

اعتبار

اولین نکته‌ی مهم در انتخاب هاست، خرید آن از یک شرکت معتبر است که خدمات خود را به صورت ۲۴ ساعته به کاربران ارائه می‌نماید. هرگز و هرگز به دلیل قیمت‌های چند درصد پایین‌تر سراغ شرکت‌های بی نام و نشان نروید. حتماً از قبل نسبت به این موضوع بررسی کاملی انجام داده و سپس هاست مورد نظر را تهیه نمایید. حتی بهترین هاست‌ها در شرکت‌هایی که پشتیبانی خوبی نداشته باشند نمی‌توانند انتخاب ایده آلی برای کاربران باشند.

کنترل پنل

از طریق کنترل پنل، می توانید به راحتی سرویس هاست خود را مدیریت کنید. کنترل پنل های مختلفی در دنیا برای مدیریت هاست استفاده می شود که از بهترین آنها می توان به سی پنل، دایرکت ادمین و پلسک اشاره کرد. همچنین، بهتر است هاستینگ موردنظر شما دارای یک پنل کاربری با رابط گرافیکی مناسب باشد تا امکان مدیریت راحت سرویس را برای کاربران خود در تمامی سطوح از مبتدی تا پیشرفته فراهم نماید.

فضای هاست

فضای هاست مثل حجم هارد دیسک یا حافظه گوشی موبایل شماست. و حجمی از سرور است که به شما تعلق می‌گیرد تا بتوانید فایل‌ها، محتوا، قالب و … را روی آن آپلود کنید. شرکت‌های هاستینگ معمولا تنوع فضای هاست از ۵۰MB تا ۱۰۰۰۰MB به شما ارائه می‌دهند. حجم مورد نیاز شما بستگی به سایتتان دارد. قبل از خرید باید به استاتیک یا داینامیک بودن سایت، سیستم مدیریت سایت، ماژول‌های مورد استفاده، دیتابیس‌ها، قالب سایت و … توجه کرد. برای تخمین می‌توانید از تجربه‌ی طراح سایتتان هم کمک بگیرید.

پهنای باند

فرض کنید قبل از اینکه بازدیدکنندگان از سایت شما بازدید کنند ، وارد یک چهارراه می‌شوند. هرچه در این چهارراه ترافیک کمتری باشد، کاربران سریع‌تر می‌توانند سایت شما را باز کنند. این ترافیک همان پهنای باند هاست شما است. اگر می‌خواهید چند کاربر به صورت همزمان محتوای سایت شما را مشاهده کنند و مشکلی از بابت دیدن محتوای سایت نداشته باشند، باید پهنای باند شما زیاد باشد.

آپتایم

نگهداری ضعیف یا ناپایدار سرورها از سمت شرکت هاستینگ، می تواند موجب خرابی های مکرر و قطعی های غیرمنتظره گردد به طوری که در کاهش اعتماد کسب و کار و مشتریان شما تأثیر بگذارد. به همین دلیل باید اطمینان حاصل کنید که آپتایم سرورهای هاستینگ انتخابی شما با چیزی که در تبلیغات گفته می شود واقعا مطابقت دارد یا خیر. از خودتان سوال کنید دلیل انتخاب این هاستینگ برای خرید هاست چیست؟ آیا سابقه طولانی در زمینه هاستینگ دارد؟ و یا مشتریان از این شرکت رضایت دارند؟

سرعت

سرعت در سرویس میزبانی وب بسیار مهم است و تأثیر زیادی بر سئو و رتبه‌بندی وب‌سایتتان خواهد گذاشت. سرعت در هاست به دو عامل سخت‌افزار و پهنای باند شبکه سرور میزبان وابسته است. هرچه سرعت هارد و پردازشگر و حافظه رم سرور بیشتر و پهنای باند شبکه سرور میزبان وبسایت گسترده‌تر باشد، سرعت بارگذاری وب‌سایت نیز بیشتر می‌شود.

امنیت

تأمین‌کننده خدمات هاستینگ باید تمام امکانات امنیتی در زمینه هاست را در نظر گرفته و امنیت را در چند لایه به‌صورت دفاعی برای کاربرانش فراهم کرده باشد. این کار لازم است؛ ولی کافی نیست؛ زیرا شرط کافی‌بودن، به‌روز‌بودن زنجیره امنیتی است که برای این کار، باید تیمی تخصصی اقدامات مربوط به امنیت را انجام دهد. دیگر نکته مهم اینکه امنیت همیشه نسبی است و هیچ‌گاه نمی‌توان امنیت ۱۰۰درصد را برقرار کرد؛ پس باید تا حد لازم قدرت دفاعی را افزایش داد.

گواهینامه SSL

SSL یا گواهینامه امنیتی همان HTTPS یا نماد قفل کنار نام دامنه شما می‌باشد. این گواهینامه مخصوصا برای سایت هایی که از درگاه پرداخت استفاده می‌کنند ضروری بوده و نشان دهنده امنیت سایت می‌باشد. گواهینامه SSL تا حد زیادی در بهبود سئو سایت نیز تاثیرگذار است. البته امروزه بسیاری از شرکت ها این گواهینامه را به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهند پس باید در نظر داشته باشید که رایگان بودن این گواهینامه یکی از مولفه های هاست خوب است.

افزودن دامنه

برخی از شرکت‌ها بر روی هاست‌های خود خدماتی ارائه می‌دهند که با استفاده از آن‌ها کاربران می‌توانند در آینده دامین های دیگری را نیز روی این هاست پیاده سازی کنند. این مهم برای کسانی مناسب است که مدیریت سایت‌های مختلفی را به عهده دارند و یا در آینده می‌خواهند برای کسب و کار خود دامین‌های دیگری را نیز راه اندازی کنند. برای این منظور می‌توانید قبل از انتخاب بهترین هاست مورد نظر خود از شرکت ارائه دهنده خدمات درباره‌ی این قابلیت پرس و جو نمایید.

مرکز داده

سرور‌هایی که در اینترنت خدمت‌رسانی می‌کنند، به‌صورت یک‌جا در مراکز استاندارد و مشخصی نگه‌داری می‌شوند که به آن‌ها مرکزداده (Data Center) می‌گویند. شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات Hosting یا باید خودشان مرکزداده استاندارد با پهنای باند شبکه گسترده داشته باشند یا از مرکزداده معتبر استفاده کنند. برای بررسی مرکزداده، می‌توانید از پشتیبانی فروش سؤال کنید یا با تهیه سرویس رایگان آن را بسنجید.

مشخصات فنی

به غیر از انتخاب سرویس‌های میزبانی با مقدار کافی فضای دیسک، قدرت پردازش و پهنای باند، باید به دنبال ویژگی‌های دیگری باشید که به اجرای روان وبسایت شما کمک کند. لازم است که مشخصات فنی و بروز بودن سخت‌افزارها و نرم‌افزارها را علاوه‌ بر فضای دیسک، قدرت پردازش و دیگر مقادیر ارائه شده، بررسی کنید.

پشتیبانی

گاها ممکن است با چالش هایی مواجه شوید که خود از عهده حل آنها بر نمی آیید. در چنین مواقعی وجود یک تیم پشتیبانی قوی که بتوانید از طریق تیکت، تلفن، شبکه اجتماعی، ایمیل، پیام‌رسان و … با آنها در ارتباط باشید، کمک شایانی به حل مشکل شما خواهد کرد. پس باید در نظر داشته باشید که پشتیبانی ضعیف می‌تواند در برخی موارد حتی به ضرر شما باشد.

بکاپ گیری

به‌دلایل مختلفی مانند مشکلات امنیتی یا برنامه‌نویسی و تداخل اشتباه و برخی تغییرات در وب‌سایت، ممکن است که وب‌سایتتان دچار مشکل یا از دسترس خارج شود. شرکت ارائه‌دهنده خدمات هاست باید به‌صورت دوره‌ای از میزبان وبسایت شما فایل پشتیبان تهیه کند و فایل پشتیبان باید به‌راحتی قابل‌بازگردانی و دردسترس باشد.

جمع بندی…

همانطور که از نام انگلیسی اش پیداست، هاست ( HOST ) به معنی میزبان است که یعنی به شما اجازه استفاده از منابع خاصی را برای مدت معینی می دهد. در حوزه تکنولوژی و سایت ها نیز هاست به فضایی دلالت دارد که شما می توانید از میزان مشخصی از منابع یک سرور، برای مدت مشخصی که بابتش هزینه پرداخت می کنید، استفاده کنید. 

نکات بسیاری وجود دارد که در هنگام خرید هاست باید به آن ها توجه شود. در این مقاله سعی کردیم چند مورد از مهم ترین آن ها را برایتان بازگو کنیم. اگر نکته مورد توجهی سراغ دارید می‌توانید از طریق بخش نظرات آنرا مطرح نمایید و در صورت نیاز پاسخ آن را نیز دریافت کنید.

امیدواریم از این مقاله آموزشی زینوس وب استفاده لازم را برده باشید.